duminică, 15 aprilie 2012

ORAŞUL TISMANA – VIITOARE STAŢIUNE CLIMATERICĂ. Avem condiţiile?


 Vila Sfetea 1902 - Vila Ursu 2012
ORAŞUL TISMANA – VIITOARE STAŢIUNE CLIMATERICĂ. Avem condiţiile?

Pentru declararea unei staţiuni turistice mici ar fi nevoie de 100 locuri în structuri de primire turistice, ori noi avem la Tismana peste 500 de locuri doar pe Valea Tismanei, fără a adăuga pe cele din munţi, Cabana Ponor-Topeşti, schiturile Cioclovina, cabana din Sohodol-Merişor, Valea Pocruii.
Doar cu cele 500 de locuri, Intrăm de voie în categoria staţiunilor turistice montane mijlocii, staţiuni climaterice pentru odihnă, promenade, recreare, într-un cadru natural nepoluat industrial, cu aer ozonat datorită izvoarelor carstice şi pădurilor din jur, multe din ele declarate Monument al Naturii.
Doar cu sălile de spectacole şi de conferinţe (Centru, mănăstire, vila Ursu), avem din start 30 de puncte. Faptul că avem canalizare în centrul civic ne mai dă 50 de puncte, mai adăugăm 10 puncte accesul la Internet prin cablu şi iată că împlinim cele minim 90 de puncte necesare pentru ca să ne putem declara staţiune turistică de nivel zonal!
Cu criteriile suplimentare pe care le avem, putem acumula uşor cele 135 de puncte necesare pentru a deveni staţiune turistică de nivel naţional.
Avem autobuze de linie care deservesc zilnic autogara 10 p, spaţii comerciale şi pentru activităţi de prestări de serviciu şi bancomat, 10 p, centru permanent de asistenţă medicală, acreditat conform normelor legale în vigoare, 20 p, trasee turistice montane omologate, 5 puncte pt. fiecare, punem doar Tismana-Vârful Oslea, amenajări pentru practicarea sporturilor, punem doar stadionul, 30 p, centrul de informare şi promovare turistică, 30 p, terenuri de joaca pentru copii    (vila Gura Plaiului, centru, sala de sport) 20 p, nici nu mai amintim alte criterii şi deja se fac 125 de puncte! Plus cele 90 puncte amintite la început, facem de 215 puncte, arhisuficiente pentru ca Tismana să fie declarată ca staţiune turistică de interes naţional!
Puteam s-o facem mai demult! Ca să nu mai fim refuzaţi pentru proiectele privind mediul, lărgirea spaţiilor proprii de cazare, modernizarea infrastructurii rutiere, a locuinţelor, a dezvoltării agriculturii bio, a deschiderii de noi trasee turistice!
A lipsit voinţa autorităţilor locale şi omul care poate întocmi  „Fişa staţiunii climaterice Tismana, propusă pentru declarare”.
Eu am întocmit în anul 2003 documentaţia pentru a trece la statut de oraş, am votat cu toţii fără să cunoaştem consecinţele, fără să ştim că pe viitor nu vom mai putea accesa anumite fonduri!
A venit vremea ca să îndreptăm acest lucru! Am făcut un acord scris cu unii dintre candidaţii la funcţia de primar care vor susţine demersul, li s-a sugerat să se includă proiectul preconizat în planul lor electoral vizând dezvoltarea localităţii.
Totul depinde acum de votul celor de la Tismana., dacă vor ca să urnim lucrurile din loc. Dacă nu, vom privi iarăşi patru ani cum se îndreaptă comunele vecine spre urbanism iar noi le vom privi mândri că suntem oraş! Oraş, doar cu numele!

Prof. Nicolae N. Tomoniu