marți, 8 mai 2012

EXTRASE DIN VIITORUL „Dosar al staţiunii climaterice Tismana"



Dacă se mai îndoia cineva că Tismana are cea mai mare concentrare de resurse turistice naturale şi antropice din județul Gorj, iată dovada aici, harta fiind preluată de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)

EXTRASE DIN DOCUMENTUL AFLAT  ÎN PREGĂTIRE:
„Dosar al  staţiunii climaterice Tismana, propusă pentru declarare”


Este necesar ca oraşul Tismana să aibă oficial statutul de staţiune climaterică, ţinând seama că în Legea 190, din 6 mai 2009, privind aprobarea OG 142/2008, se consemnează la toate capitolele potenţialul FOARTE MARE al concentrării de resurse turistice naturale şi antropice fapt consemnat încă din pagina 2-MO-partea I, nr. 387 din 9 VI 2009.

Conform acestui document oficial, la poziţia 2, există UAT – unităţi administrativ-teritoriale cu o concentraţie mare de resurse turistice precum oraşele Novaci, Tg. Cărbuneşti, Turceni, comunele Albeni, Alimpeşti, Aninoasa, Arcani şi altele.
La poziţia 3, Tismana se găseşte însă printre UAT – unităţi administrativ-teritoriale cu o concentraţie FOARTE MARE de resurse turistice alături de Tg. Jiu, Bumbeşti Jiu, Baia de Fier, Peştişani şi Polovragi.
Comentariu: considerăm nedreptăţită bifarea localităţii Baia de Fier cu dominantă resursa naturală iar Tismana nu, având în vedere că toată partea nordică a Tismanei se află în două arii naturale de maximă importanţă, respectiv Parcul Natural Domogled-Valea Cernei care începe din M. Frumosu şi se continuă dincolo de Valea Cernei cu Parcul Naţional Retezat pe versantul M. Măneasa. Puţine sunt localităţile din ţară care au acest privilegiu! Fauna este abundentă, cuprinzând mai mult de jumătate din speciile rare din România iar flora are o densitate nemaiîntâlnită niciunde în ţară: în anumite poieni s-au putut găsi 216 specii de plante la metru pătrat!

La paginile 13 şi 18, găsim pentru Tismana, aceiaşi concentraţie FOARTE MARE de resurse naturale şi antropice alături de Tg. Jiu, Bumbeşti Jiu, Baia de Fier, Peştişani şi Polovragi.


Iată mai jos, la poziţia 2, şi localităţile gorjeene cu concentraţie MARE de resurse naturale şi antropice:


In fine, iată mai jos, la pagina 47, aceleaşi  localităţi gorjeene cu concentraţie MARE PRIVIND INFRASTRUCTURA  SPECIFIC TURISTICĂ ŞI TEHNICĂ.





 In concluzie:

Oraşul Tismana, trece de condiţiile LEGALE ŞI OBLIGATORII ale

Legii nr. 190, din 6 mai 2009, astfel ca localitatea să aibă oficial statutul de staţiune turistică climaterică.


Prof. Nicu N. Tomoniu