luni, 21 mai 2012

TISMANA STAŢIUNE CLIMATERICĂ

TISMANA STAŢIUNE CLIMATERICĂ


Ce este staţiunea turistică
CLIMATÉRIC, -Ă, climaterici, -ce, adj. Care aparține climei, privitor la climă; cu climă potrivită pentru odihnă sau pentru tratarea unor boli; climatic. Condiții climaterice. Stațiune climaterică. - Din fr. climatérique. Sursa : DEX '98
STAŢIUNEA CLIMATERICĂ TISMANA – are un climat mediteranean, cu floră şi faună dezvoltată, cu păduri de foioase şi conifere, care asigură un aer ozonat şi nepoluat, în consecinţă un loc potrivit pentru odihnă, pentru tratarea unor boli neurologice din cauza inexistenţei zgomotului industrial, pentru tratarea unor boli respiratorii datorită alimentării permanente cu aer curat, de către pădurile din jur.

Este necesar ca oraşul Tismana să aibă oficial statutul de staţiune climaterică, ţinând seama că în Legea 190, din 6 mai 2009, privind aprobarea OG 142/2008, se consemnează la toate capitolele potenţialul FOARTE MARE al concentrării de resurse turistice naturale şi antropice de la noi, fapt pecetluit şi în pagina 2, MO/partea I, nr. 387 din 9 VI 2009.
Toată partea nordică a Tismanei se află în două arii naturale de maximă importanţă în România, respectiv Parcul Natural Domogled-Valea Cernei care începe din Muntele Frumosu şi se continuă dincolo de Valea Cernei cu Parcul Naţional Retezat pe versantul Muntelui Măneasa.
Puţine sunt localităţile din ţară care au acest privilegiu! Fauna este abundentă, cuprinzând mai mult de jumătate din speciile rare de faună din România iar flora are o densitate nemaiîntâlnită niciunde în ţară: în anumite poieni s-au putut găsi şi 216 specii de plante la metru pătrat!

Asociaţia  „Dorna Tismana”înfiinţată în anul 2011,  are ca proiect permanent idealul Societăţei „Dorna Tismana” înfiinţată în anul 1908,  pentru ca Tismana să devină staţiune climaterică.
Asociaţia  „Dorna Tismana”- 1908, a reuşit ca în perioada interbelică, Tismana să aibă oficial statutul de staţiune climaterică. După război, comuniştii au declarat Tismana, sat ca oricare altul. Ca puşcăriaşi la Târgu-Jiu, Dej, Ceauşescu şi Bodnăraş au lucrat pe Valea Tismanei la amenajările staţiunii climaterice.